CountDown

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!


A klíma nem várhat

Nagy öröm volt számunkra veletek tölteni a 2021. szeptember 20-át a Vígszínházban. Nem tudjuk elégszer megköszönni azoknak, akik eljöttek. Hiszen nélkületek mit sem ért volna közel másfél évnyi munkánk. Konferenciánk egyik legfontosabb üzenete is az volt, hogy csak együtt vagyunk képesek előmozdítani a változást, és mindenkire szükség van. És hogy mi minden történt az elmúlt hónapokban, itt olvashattok róla bővebben: https://issuu.com/tedxdanubia/docs/tedxdanubia_countdown_2021.pptx

KÖVETKEZŐ PROGRAMJAINK:

BEYOND ZERO FILMVETÍTÉS 2022

A valódi változásokhoz az üzletnek maga mögött kell hagynia Milton Friedman örökségét, aki szerint a vállalatoknak a profitszerzésen kívül nincs más felelőssége és kizárólag a részvényeseik érdekeit kell szem előtt tartaniuk. Szerencsére néhányan ezt már évtizedekkel ezelőtt is másképpen gondolták. Az egyik ilyen úttörőről, Ray Andersonról és az általa alapított padlólap gyártó vállalat, az Interface történetéről film is készült. Hogyan csökkentette a karbon lábnyomát egy finoman szólva sem környezetbarát iparágban dolgozó globális, milliárd dolláros forgalmú vállalat a nullára? Miután csúcseseményünk, a Vígszínházban megtartott konferencia után is szeretnénk felszínen tartani a rendezvény fókuszában álló témákat, ezért az Erste Bank segítségével megszerveztük ennek a filmnek a magyarországi bemutatóját ahol a film levetítése után az alkotókkal és a fenntarthatóság iránt elkötelezett és tapasztalt vállalkozókkal együtt beszélgetünk az üzlet céljáról, a vállalatok felelősségéről, lehetőségeiről. A vetítés és beszélgetés az Erste Bank jóvoltából nyilvános és ingyenes, szeretettel látunk titeket. Ha szeretnél ott lenni, írj nekünk: beyondzero@tedxdanubiacountdown.hu

Korábban azt hittük, jól csináljuk, de rá kellett ébrednünk, lehet másképp is. Tudjuk, hogy mit kell tennünk és meg is ígértük, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást. De hogyan jutunk el addig és mennyibe kerül mindez? Vagyis hány nulla lesz a végén a nulla? Valóban összeegyeztethető a társadalmi hasznosság, a környezeti szempontok és a profit? 

A Magyarországon először látható Beyond Zero c. film bemutatója kapcsán elkötelezett és tapasztalt (társadalmi) vállalkozókkal beszélgetünk az üzlet céljáról, a vállalatok felelősségéről és lehetőségeiről.

További információ: https://fb.me/e/3ry9c3lQI

TEDxDanubia Future Life Salon

Mit kínál a jövő városa nekünk? Milyen lesz a városlakók, a mi életünk? Még több időt töltünk majd a dugókban vagy 2030-ban mindenki légitaxikon utazik majd? ?

Erről beszélget január 24-én dr. habil. Schranz Mihály egyetemi oktató, a városnegyed léptékű ingatlanfejlesztési projekteket létrehozó Property Market vezérigazgatója és Kozák Ákos jövőkutató-szociológus. A beszélgetést Honti Pál moderálja.

TEDxDanubia Salon, új Future Life sorozata Arató Árpád, Kozák Ákos és Weibel Balázs kezdeményezésével.

Időpont: 2022.01.24. 18:30 – 20:30
Helyszín: HUB55 I1091 Budapest, Üllői út 55. További információ: https://www.facebook.com/events/717895265863015
Jegyvásárlás:https://tedx-danubia.ticketninja.io/

ÜLTESS EGY FÁT!

Népszerű fenntarthatósági gondolat, hogy a faültetésre mindenkinek a legjobb időpont születése pillanatában volt, viszont a második legjobb időpont éppen ma van. Ebben szeretnénk segíteni az Életfa Permakultúra szervezet segítségével. Budapesten, a második kerületben folyó élőhelyrekonstrukciós projektjük keretében ültetnénk közel 2.000 fát. Így az ültetés után vissza is járhatnánk, nézni, hogy nőnek a csemeték. Nektek csak el kell jönnötök, a szerszámokat, a facsemetéket no meg a gyakorlott segítő kezeket mi biztosítjuk. Ugye segítetek? Annyit kell tegyetek, hogy írtok nekünk az ultetnekegyfat@tedxdanubiacountdown.hu e-mail címre.

Együttműködő partner:

Kiemelt partnerek:

Médiapartner:

Előadóink

Neil Devani
Kockázati befektető
Neil Devani
Kockázati befektető

Neil a Necessery Ventures alapítója és ügyvezető partnere. Korai fázisú kockázatitőke-befektetési vállalkozása mindig abba fektet be, ami a világnak éppen kell.

Főként mélytechnológiákat alkalmazó, az egészséghez, oktatáshoz és a lehetőségekhez való hozzáférést segítő vállalatokra összpontosít. 2014 óta több mint 50 társaságba fektetett be, melyekből 8 nőtt 1 milliárd dollár fölé és 5 lépett tőzsdére.

A
The Operators podcastban gyakran mutatja be nagyhatású szervezetek alapítóit és működtetőit, de tanácsadó is a non-profit csődvédelmi Upsolve-nál, amely már több százmillió dollárnyi egészségügyi adósság rendezésében segített.

A Stanfordon szerzett jogi diplomát, miután az amerikai szenátusban a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvényen dolgozott. Bio megtekintése
Stefan Frankenberger
zenész, producer és művész
Stefan Frankenberger
zenész, producer és művész

Stefan, aki zenész, producer és művész, Bécsben él. Alkotói tevékenysége mellett a
Society77 nevű művészhálózat elnöke, amely olyan rendezvények szervezője, mint a Peace Tram vagy épp a Session77.

Ő a tervezője a Metropa nevű szupergyors vasúthálózati térképnek is, amelyen Európa olyan nagyvárosai, mint London, Frankfurt vagy Budapest metróállomásokként vannak ábrázolva, hogy az emberek kézzelfogható képet kaphassanak arról, milyen lehet a jövő Európája.

Egy évnyi folyamatos publikálás és a közösségi médiaplatformokon való említések után a Metropa már a nyilvánosság egy új szakaszába lépett: mára konferenciákon, iskolákban és fórumokon tartott előadások témájává vált. Bio megtekintése

Program

 • IDŐ VAN.

  A 2020-as esztendő egy különleges pillanat volt az emberiség történetében. Generációk sora nőtt fel abban a tudatban, hogy az életünk nem változhat olyan drámai mértékben, mint ahogyan tavaly megtapasztaltuk. Kiderült, hogy a világunk igenis megállítható. Ez mindannyiunk életében gyors változásokat és jelentős korlátozásokat hozott. Mi pedig igyekeztünk alkalmazkodni, fogadkoztunk, hogy a jövőben majd másként cselekszünk. Ezekre a fogadalmakra érdemes odafigyelnünk, főleg most, amikor túlélési üzemmódunkat felváltja az "új kezdet". Az önfenntartás és a rövidtávú célkitűzéseink újra prioritásokká válnak, mi pedig a jól ismert, kényelmes automatizmusaink csapdájába kerülve semmin sem változtatunk. A bizonytalanságról és a saját korlátainkról való közös emlékezetünk a koronavírusnak köszönhetően egy globális és mégis személyes tapasztalással gyarapodott. Fokozottan érzékenyebbek lettünk, miután saját magunk is átéltük, hogy ezek a nem várt dolgok valójában velünk is megtörténhetnek. Jelentős morális dilemmákkal kellett szembenéznünk, és megtapasztaltuk, hogyan esnek szét szokásos rutinjaink és viselkedési mintáink. Vajon nyitottabbak vagyunk-e arra, hogy újragondoljuk a világunkhoz való viszonyunkat? És ha igen, akkor újratervezzük-e a jövőbeli igényeinket? Tudunk-e élni a lehetőséggel, és magunk mögött hagyni az egyébként is korlátozó és destruktív rövidtávú perspektívákat? Ha a válasz igen, akkor a rendszerszintű nyomás ellenére is képesek leszünk új terveink készítésekor – a negyedéves eredményeken túl – az egyén, a közösség és a civilizációk útjait együttesen is figyelembe venni.

 • 1. felvonás: A JELENLÉVŐ JÖVŐ

  Hogy milyen lesz a társadalmunk, a világunk holnap, azon múlik, mit teszünk meg ma – most sokkal inkább, mint eddig bármikor. Számít, hogy hogyan, milyen gyorsan, és milyen hatékonyan cselekszünk. Találhatunk-e humánus és a bolygónk sebeire gyógyírként szolgáló megoldásokat? Olyanokat, amelyek nem csak tudományos megközelítésen alapszanak, de kultúráink, szokásaink, élethelyzeteink sokféleségét, és bioszféránk biztonságát is figyelembe veszik. "Ha olyasmire vágysz, amid még sosem volt, akkor valami olyat kell tenned, amit még soha nem tettél" – mondta Thomas Jefferson. A kérdés végső soron az, hogy képesek vagyunk-e egy átfogó és gyors változás végrehajtására. Mely dolgainkat és szokásainkat leszünk képesek hátrahagyni? Mi alapján állítjuk fontossági sorrendbe feladatainkat? Milyen lehetőségeink vannak és milyen megoldások váltak már elérhetővé? Hogyan lehetne mindezeket helyzetünkhöz és igényeinkhez igazítani? Abban hiszünk, hogy jobb ma szembenézni a jövőnkkel, semmint várni a csodára. Ne legyünk a saját magunk teremtette körülmények áldozatai, váljunk inkább sorsunk alakítójává!

  Prof. Dr. Merkely Béla
  a Semmelweis Egyetem rektora
  Juhász Anna
  irodalmár, olvasás- és irodalomnépszerűsítő független alkotó, kulturális menedzser
  Varró László
  a Shell International B.V. globális üzleti környezetért felelős alelnöke
  Hivekovics Ákos
  környezetgazdálkodási agrármérnök
  'Follow the violin' & FMAN
  Live act duo
  Bazsó Gábor 'Karotta'
  újságíró, műsorvezető
 • 2. felvonás: A NÖVEKEDÉSEN TÚL

  "Növekedés" és "sebesség" szavainknak mágikus ereje van. Olyannyira, hogy gyakran minden mást alájuk rendelünk. De valóban a növekedés lenne az egyén és a közösség értékteremtésének lehető legjobb és legteljesebb fokmérője? Mi történne, ha a növekedés helyett a fejlődést és a fenntarthatóságot választanánk? Ha prioritási listáinkon a jólét megelőzné a teljesítményt? A már nem használt dolgainkra erőforrásként, és nem hulladékként tekintenénk? Ha az oktatás minden generáció számára a lehetőségek hihetetlen tárháza, és nem csak egy kikerülhetetlen teher lenne? És végül: mi lenne, ha a győztesek és vesztesek sorát eredményező, sehová sem vivő, zéró összegű játszmáinkat képesek lennénk magunk mögött hagyni?

  Harald Katzmair
  filozófus, hálózatkutató, gondolatvezető
  Neil Devani
  Kockázati befektető
  Johannes Weber
  Alapító, Ananda Impact Venture
  Sódar Gabriella
  fenntarthatósági kockázatitőke-befektetés fejlesztő
  Kovács Zoltán
  Befeketető, szervezeti coach
  F. Liska Tibor
  informatikus, közgazdász, egyetemi oktató
  Frankó Csuba Dea
  innovációs coach, a Sci-Fi jövőtervező program háziasszonya
 • 3. felvonás: RENDSZEREK RABJAI

  Bár valójában óriási kapacitásunk van arra, hogy megvalósítsunk dolgokat, úgy tűnik, a legnagyobb kihívásainkkal kapcsolatban, mint például az éghajlatváltozás, eléggé megtorpantunk. Bárhová nézünk, azt látjuk, hogy kihívásaink rendszerszintűvé váltak, sokféleképpen kapcsolódnak egymáshoz, és funkcionális silóink – bármennyire hatékonyak is – egyszerűen nem képesek érdemi hatást kifejteni. Úgy néz ki, most kivételesen nem arra van szükség, hogy többet termeljünk vagy hatékonyabbá váljunk, hanem arra, hogy végre átlépjük rendszerszintű határainkat, amire eleddig képtelenek voltunk. Amivel épp szembenézünk, az nem üzleti, technológiai és társadalmi kihívások összessége, bár valójában az is egyben, hanem egyetlen, összefüggő, rendszerszintű kihívás. A szükséges rendszerszintű változás azonban nehezen elérhető. De miért van ez így? Mit is értünk pontosan azon, hogy „rendszerszintű”? És mit tehetünk a cél érdekében?

  Dr. Kirsten Dunlop
  Vezérigazgató, EIT Climate-Tudás és Innovációs Közösség
  Dalmadi Júlia
  Élelmiszer-futurista vállalkozó
  Baráth Barna
  Fenntarthatósági és oktatási vállalkozó
  Méreg Attila
  világutazó
  Libor Laura
  az XPLN videóverseny különdíjasa
  James Atkins
  vállalkozó
  Stefan Frankenberger
  zenész, producer és művész
  Nagy Réka 'Ökoanyu'
  Szerkesztő-újságíró, az Action Circles program háziasszonya
  Sipos Katalin
  a WWF Magyarország igazgatója
  Puskás Kata Szidónia
  kommunikációs szakember, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke
 • 4. felvonás: MINDEN PILLANATBAN

  Tény, hogy a klímaválságot nem tudod egymagad megoldani – de nélküled nekünk sem megy. Az ökológiailag fenntartható gazdaság sem magától jön létre. Mindannyiunkra szükség van. Különösen, mert jelenleg nem látszik olyan megoldás, amitől egyszerre minden megjavulna. Érdemi részvételre és hosszútávú elkötelezettségre van szükség az egyén, a közösségek, és a társadalom szintjén is. Pont ezért a legjobb pillanat mindig épp most van, hogy elkezdjünk változtatni. Ennek szellemében szeretnénk teret és lehetőséget biztosítani néhány olyan kezdeményezés bemutatására, amelyek ötleteket adhatnak, ösztönözhetnek bennünket, vagy akár csatlakozhatunk is hozzájuk. Mert minden pillanat és minden tettünk számít.

  Andreas Beckmann
  a WWF Közép- és kelet-európai vezérigazgatója


  Wégner Krisztina
  a Kék Bolygó Alapítvány szakértője
  Havasi Zoltán
  civilszervezet alapító
  Márkuly István
  permakultúra tervező
  Lucia Pietroiusti
  művészeti és ökológiai kurátor
  Kemény Zsófi
  író, slammer
  Anis Barnat
  társadalmi vállalkozó
  Laureline Simon
  klímatváltozás-alkalmazkodás szakértő

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az adatkezelési nyilatkozatot:

A TED egy széles körben elérhető platform a megosztásra érdemes gondolatok (Ideas Worth Spreading) számára.

A rendezvénysorozat eredetileg egy szűkebb közösségi kezdeményezésként indult 1984-ben, sajátos módon egyetlen konferenciahelyszínen ötvözve a technológia (Technology), a szórakoztatás (Entertainment) és a design (Design) témaköreit.

Copyright 2020 - All rights reserved